Jak má vypadat oblečení šéfkuchaře?

0
Jak má vypadat oblečení šéfkuchaře?

 

Povolání kuchaře je zodpovědná a velmi náročná práce. Navzdory zdání se nejedná o snadný kus chleba - jde o mnohahodinovou práci ve stoje, která vyžaduje značnou vytrvalost a fyzickou sílu. Ani několik hodin ve vlhku a vysokých teplotách neusnadňuje práci pracovníkům v kuchyni. V této profesi se často mechanicky provádějí namáhavé úkony, jako je krájení zeleniny nebo porcování masa. Nejhorší úkoly samozřejmě padají na bedra pomocníků v kuchyni, ale to neznamená, že kuchař jen stojí nad pánví nebo hrncem. Je také nutné přebíhat mezi pracovišti a přenášet těžké hrnce a spotřebiče. Práce v takto náročném prostředí vyžaduje přísné dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví a naprostou hygienu. Z tohoto důvodu se od pracovníků v kuchyni očekává, že budou nosit vhodné oblečení, které splňuje specifické požadavky. Jaké prvky oblečení by měl profesionální kuchař nosit? Odpověď najdete v tomto příspěvku.

.

Základní vybavení, tj. kuchařská blůza a zástěra

.

Povolání šéfkuchaře je specifická práce - pracujete mezi nejrůznějšími omáčkami, polévkami, dresinky nebo mastnými látkami, které vám mohou snadno ušpinit oblečení - na druhou stranu je to stále práce v restauraci, tedy v místě, které (alespoň ve většině případů) klade důraz na eleganci. Přestože kuchaři tráví většinu času v zadní části restaurace, v prostoru, který je pro zákazníky nepřístupný, občas se stane, že hosté, kteří jsou z pokrmu nadšeni, chtějí autorovi osobně poblahopřát. V tomto případě nezbývá kulinářskému umělci než se obrátit na fanoušky svého talentu. Proto šéfkuchaři používají elegantní kuchyňské halenky i zástěry odolné proti skvrnám. Ta je z velké části pouze způsobem ochrany zbytku uniformy před znečištěním nebo poškozením. Kuchařské blůzy, které jsou zpravidla vyrobeny z kombinace bavlny a polyesteru, poskytují kuchaři nejen správný vzhled pro jeho práci, ale také výjimečnou volnost pohybu, která je v gastronomii tak důležitá.

Kuchařské blůzy - dokonalá ochrana a ochrana proti skvrnám.

Kalhoty - záruka pohodlí

.

Stejně důležitou součástí uniformy kuchaře jsou pohodlné kalhoty z kvalitního materiálu. Proč je v tomto případě kvalita tak důležitá? Především proto, že je pravděpodobné, že se budou velmi často prát. Ani zástěra v délce po kolena není vždy schopna ochránit před znečištěním. Kromě toho je třeba mít na paměti, že kalhoty pro kuchaře musí být prodyšné a poskytovat dostatečnou volnost pohybu. Pobíhání po kuchyni v těsných kalhotách, které brání pohybu, není zrovna příjemné. Pokud jde o estetiku, měl by tento oděv - především - ladit s halenkou. Kuchařské kalhoty se obvykle vyznačují minimalistickým střihem a bílou nebo černou barvou.

.

Kdysi nepostradatelný atribut - klobouk

.

Jedná se o zdaleka nejcharakterističtější část kuchařského vybavení. Její nošení je dáno především praktickými důvody, protože zabraňuje "vypadávání" vlasů, ale bývala také znakem hodnosti kuchaře. Nejvyšší klobouky nosili nejvyšší kuchaři a počet záhybů na jejich vrcholu symbolizoval počet způsobů, jakými mohl kuchař připravit vejce. Občas se ještě používají vysoké čepice zvané "pudinkové čepice" a o něco menší furažerky, ale od této tradice se pomalu upouští.

.

Úplná uniforma kuchaře se tedy skládá z kalhot, blůzy, zástěry a čepice. Tento typ vybavení je historicky odvozený standard, který by teoreticky měl platit pro každou kuchyni. Tato kombinace nejenže poskytuje správný komfort při práci, ale také pomáhá budovat image profesionálního kuchaře. V praxi se však upouští od používání některých částí oděvu, například klobouků. Osobní preference a pohodlí jsou přece jen důležitější než tradice.

.

Přidat komentáře (0)

nahoru
Shop is in view mode
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper Premium