Jak by se měli pracovníci cateringu oblékat?

0
Jak by se měli pracovníci cateringu oblékat?

Restaurace byly vždy spojovány s elegancí a šikem. Luxusní podniky, které nabízejí vytříbené pokrmy, vyžadují, aby se jejich hosté oblékali přiměřeně sofistikovaně, stejné požadavky však platí i pro zaměstnance. Ve špičkových stravovacích zařízeních musí být číšníci a baristé elegantně oblečeni a tento dress code platí i pro kuchaře a pomocníky v kuchyni. V dnešním textu se tedy podíváme na zaměstnance restaurací a všech stravovacích zařízení - co by měli nosit, aby v práci vypadali co nejlépe?

Především hygiena


Toto je nejdůležitější pravidlo, které musí dodržovat všichni pracovníci v gastronomii, nejen ti, kteří přicházejí do styku se zákazníky. Dlouhé volné vlasy se mohou snadno dostat do nádobí zákazníků. Ti, kdo pracují v kuchyni a připravují jídlo, také nemohou mít dlouhé nehty, protože ulomená špička, která by plavala v polévce zákazníka, by byla pro podnik skutečnou imageovou pohromou. Podobná pravidla platí pro kuchaře i číšníky, i když ti, kteří pracují v kuchyni, se obvykle nepředstavují zákazníkům podniku. Nejdůležitější je v tomto případě šéfkuchař, jehož oblečení by mělo jasně zdůrazňovat jeho funkci. Personál obsluhující stoly by naopak měl dbát jak na praktickou stránku jejich vzhledu, tak na jejich estetiku. Jakékoli známky zanedbání péče jsou nepřijatelné.

Za druhé, elegance


Kuchařství je prestižní povolání, zejména pokud se jídla připravují v restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Proto by se měl šéfkuchař od ostatních zaměstnanců odlišovat - pomohou mu k tomu kuchařské blůzy a vysoké charakteristické klobouky. Standardem jsou také kuchyňské zástěry, které nosí i pomocní kuchaři. Číšníci a servírky mají trochu jiný dress code. V tomto případě je cílem být co nejelegantnější. Nejdůležitějším oděvem každého číšníka je košile, obvykle černá nebo bílá, často s vestou a kravatou nebo motýlkem. V o něco méně sofistikovaných podnicích jsou přijatelné i polokošile nebo dokonce klasická trička. Doplňují je elegantní kalhoty a plné boty. Dalším důležitým prvkem výzdoby pro lidi, kteří servírují jídlo u stolů, je klasická zápasnická čepice. Delší nebo kratší verze zápasnické čepice pomáhá chránit oděv před skvrnami a také odlišuje číšníky od jejich hostů. Náramky mají obvykle kapsičku, do které se schovávají nepostradatelné atributy číšníka - tužka a zápisník. Klíčová je jednotnost oblečení - zákazníci musí být schopni snadno rozpoznat obsluhující osobu.

Za třetí, praktický aspekt


V restauracích je čas velmi důležitý. Zákazníci neradi čekají na jídlo příliš dlouho, i když se podává aperitiv. Rychlá a efektivní dodávka jídla však není pro zaměstnance, kteří často tráví směnu v neustálém pohybu, snadným úkolem. Proto musí být oblečení číšníků nejen elegantní, ale také praktické. Bavlněná trička zajišťují volnost pohybu a umožňují tělu dýchat, zatímco kombinézy chrání kalhoty před ušpiněním. Je pravda, že oděvy hrnčířů se mnohem častěji potřísní a poškodí než oděvy číšníků, ale nehody se stávají. Baristé by také měli volit praktické oblečení. V tomto případě je povinná košile doplněna zástěrou nebo delší, až devadesáticentimetrovou punčochou.

Především - sofistikovaná ležérnost


V luxusních restauracích musí kuchaři, pomocníci v kuchyni, číšníci a baristé předvádět nejen své dovednosti, ale také svůj vzhled. Nejdůležitější jsou v tomto ohledu samozřejmě ti, kteří jednají přímo se zákazníky, ale v dobrých podnicích musí i pomocníci v kuchyni vypadat co nejlépe. Základem je elegance v kombinaci s praktickým a pohodlným odborným oblečením.

Přidat komentáře (0)

nahoru
Shop is in view mode
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper Premium